Η Σουηδία βρίσκεται πολύ κοντά στην λήψη μίας πρωτοφανούς απόφασης προκειμένου να αντιμετωπίσει την εκρηκτική αύξηση της εγκληματικότητας. Σε διάγγελμα του, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι θα έχει εντός της ημέρας συνομιλίες με τον επικεφαλής των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και τον αστυνομικό διευθυντή για να συζητήσει τρόπους ανάσχεσης της βίας των συμμοριών μετά το κύμα των επιθέσεων που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ατόμων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το aljazeera, ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων και τον επίτροπο της εθνικής αστυνομίας την Παρασκευή για να διερευνήσει «πώς οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία στο έργο της κατά των εγκληματικών συμμοριών.»
Τι ανέφερε στο διάγγελμα ο Σουηδός πρωθυπουργός
«Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε την Πέμπτη ο Κρίστερσον σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος. «Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο», είπε.
Στην συνέχεια ανέφερε πως «Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για τη Σουηδία». Πρόσθεσε δε ότι «Μια 25χρονη γυναίκα πήγε για ύπνο χθες το βράδυ, ένα εντελώς συνηθισμένο βράδυ, αλλά δεν πρόλαβε να ξυπνήσει», είπε. «Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες, θα νικήσουμε τις συμμορίες», πρόσθεσε.
Πώς θα εμπλακεί ο στρατός
Από το τηλεοπτικό διάγγελμα, κανείς δεν μπόρεσε να κατανοήσει με ποια ιδιότητα θα εμπλακεί ο στρατός στην αντιμετώπιση του προβλήματος των συμμοριών της Σουηδίας, αλλά προηγούμενες προτάσεις έχουν επικεντρωθεί στην ανάληψη από τους στρατιώτες καθηκόντων προστασίας από την αστυνομία, ώστε να απελευθερωθούν περισσότεροι πόροι για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Η εμπλοκή του στρατού στην καταπολέμηση του εγκλήματος θα ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα για τη Σουηδία, αλλά υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της βίας των συμμοριών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν δώδεκα ανθρώπους σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, συμπεριλαμβανομένων εφήβων και αθώων παρευρισκομένων.
Οι συμμορίες αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να βγάλει στρατό για την αντιμετώπιση του εγκλήματος
Πλήθος ατόμων συμμετέχουν στο έγκλημα των συμμοριών
Τουλάχιστον 30.000 άτομα εμπλέκονται με τις συμμορίες
Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 30.000 άτομα στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή έχουν δεσμούς με το έγκλημα των συμμοριών. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από τις μεγάλες αστικές περιοχές σε μικρότερες πόλεις όπου τα βίαια εγκλήματα ήταν προηγουμένως σπάνια.
«Οι εγκληματικές συγκρούσεις στη Σουηδία αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και την προστασία της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επίτροπος της εθνικής αστυνομίας Άντερς Θόρνμπεργκ.
Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς πέρυσι στη Σουηδία, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Το τρέχον έτος είναι σε καλό δρόμο για να είναι το ίδιο ή και χειρότερο. Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης έχουν συνδέσει την τελευταία αύξηση της βίας με μια διαμάχη μεταξύ αντίπαλων φατριών μιας εγκληματικής συμμορίας γνωστής ως δίκτυο Foxtrot.
Διαμάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κρίστερσον ανέλαβε την εξουσία πέρυσι με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει σκληρά το έγκλημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τη βία. Η κυβέρνηση και η αριστερή αντιπολίτευση έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση.
Η αντιπολίτευση λέει ότι η κυβέρνηση έκανε τη χώρα λιγότερο ασφαλή, ενώ ο Κρίστερσον επέρριψε την ευθύνη σε «ανεύθυνες μεταναστευτικές πολιτικές και αποτυχημένη ενσωμάτωση» υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η θεαματική αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής
Σε ότι αφορά την μεταναστευτική της πολιτική, η Σουηδία ξεχώριζε επί μακρόν στην Ευρώπη μαζί με τη Γερμανία για τις φιλελεύθερες μεταναστευτικές πολιτικές της και την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Από εκείνη την στιγμή, η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει περιορίσει απότομα τα επίπεδα μετανάστευσης, επικαλούμενη την αύξηση της εγκληματικότητας και άλλα κοινωνικά προβλήματα.
Comments