top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGLP NEWS

Οι αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Τραμπ στα ζητήματα της οικονομίας παρά την Κάμαλα. Θα παίξει ρόλο αυτό στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές?



Η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στον Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την οικονομία είναι ένα υψίστης σημασίας ζήτημα που θα επηρεάσει τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές. Παρακάτω αναλύουμε το πόσο, σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες, θα επηρρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.


  1. Οικονομική Αντίληψη: Πολλοί υποστηρικτές του Τραμπ πιστεύουν ότι η οικονομία λειτούργησε καλύτερα υπό την διοίκησή του, κυρίως λόγω της μείωσης των φόρων για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, καθώς και της αύξησης των θέσεων εργασίας πριν την πανδημία. Αυτή η αντίληψη θα τον ευνοήσει, μιας και οι ψηφοφόροι δίνουν μεγάλη σημασία στην οικονομία.

  2. Πολιτική Πολωση: Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά πολιτικά πολωμένες. Η εμπιστοσύνη στην οικονομία μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που ενισχύουν τον Τραμπ, η πολιτική πολωση, όμως, σημαίνει ότι κάποιοι ψηφοφόροι θα καθορίσουν την ψήφο τους και βάσει άλλων ζητημάτων όπως το μεταναστευτικό - όπου και εκεί υπερέχει ο Τραμπ -, οι εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολέμους - ο Τραμπ ήταν ο Πρόεδρος που δεν ενεπλάκη σε καμία πολεμική σύρραξη -, η κοινωνική δικαιοσύνη ή ακόμα και η προσωπικότητα των υποψηφίων.

  3. Μέσα Ενημέρωσης και Πληροφόρηση: Η επιρροή των μέσων ενημέρωσης και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το X (πρώην Twitter) είναι σημαντική. Οι απόψεις που διαδίδονται εκεί μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, αλλά και να ενισχύσουν ή να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική του Τραμπ. Μέχρι στιγμής φαίνεται, όμως, πως ενισχύεται η εμπιστοσύνη προς τον Τραμπ, κυρίως μέσω των social media (X κλπ).

  4. Εκλογική Στρατηγική: Η Κάμαλα Χάρις και η ομάδα της μπορεί να επικεντρωθούν σε άλλα ζητήματα όπου θεωρούν ότι έχουν πλεονέκτημα ή να προσπαθήσουν να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης, όπως για παράδειγμα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ κλπ.

  5. Τρέχουσες Συνθήκες: Η κατάσταση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και την ημέρα των εκλογών θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Αν συνεχίσει να υπάρχει αύξηση της ανεργίας, πληθωρισμός, ή άλλες οικονομικές δυσκολίες, αυτό θα επηρεάσει την αντίληψη για την οικονομική διαχείριση της τρέχουσας κυβέρνησης και θα ωφελήσει τον Τραμπ. Από ό,τι προκύπτει, όμως, δύσκολα θα ανατραπεί η αρνητική εικόνα για την αμερικανική οικονομία έως την 5η Νοεμβρίου 2024 - ημέρα διεξαγωγής των αμερικανικών εκλογών - γεγονός που θα ευνοήσει τον Τραμπ.


Συνοψίζοντας, η εμπιστοσύνη στον Τραμπ για την οικονομία θα έχει σημαντική επίδραση στους αμερικανούς ψηφοφόρους, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Η οικονομία, παγκοσμίως, αποτελεί το κυρίως θέμα βάσει του οποίου οι ψηφοφόροι επιλέγουν έναν υποψήφιο. Εδώ, ο Τραμπ υπερέχει κατά πολύ έναντι της Κάμαλα. Αυτό δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις (βλέπε την τελευταία δημοσκόπηση του CNN). Το δεύτερο σε σειρά θέμα βάσει του οποίου οι ψηφοφόροι επιλέγουν έναν υποψήφιο είναι το μεταναστευτικό. Και εδώ ο Τραμπ υπερέχει κατά πολύ της Κάμαλα. Η Κάμαλα έχει υπεροχή σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ κλπ. Ο Τραμπ, όμως, υπερέχει κατά πολύ στα προαναφερθέντα ζητήματα, που σύμφωνα με τους αμερικανούς είναι υψίστης σημασίας και αν υπολογίσουμε πως η αμερικανική κοινή γνώμη γνωρίζει πως επί τετραετίας Τραμπ η Αμερική δεν είχε εμπλακεί ενεργά - στο πεδίο ή οικονομικά - σε πολέμους, ενώ τώρα επί διοικήσεως Μπάιντεν - Κάμαλα είναι εμπλεκόμενη σε πολλά ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, τότε, με βάσει την λογική, ο Τραμπ θα επικρατήσει στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024.

Comments


bottom of page