Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει ζητήσει από την Κίνα να επιτύχει τον στόχο της «κοινής ευημερίας», επιδιώκοντας να μειώσει το χάσμα του πλούτου, το οποίο και διακυβεύει την οικονομική άνθηση της χώρας αλλά και τη νομιμότητα του ίδιου του κομμουνιστικού κόμματος. Βέβαια, η ιδέα της ευημερίας ως κοινού αγαθού δεν αποτελεί κάτι καινοφανές για την Κίνα, αλλά οι επενδυτές έχουν θορυβηθεί από το ότι η όλη ρητορική για το θέμα κλιμακώνεται ξαφνικά και έχει εξαπολυθεί επίσημα εκστρατεία για να ελεγχθεί η μεγάλη ισχύς συγκεκριμένων κλάδων, όπως η υψηλή τεχνολογία και οι όμιλοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος το 2022 ξεκινάει την τρίτη θητεία του, στρέφεται υπέρ της ισότητας των πολιτών, έχοντας ολοκληρώσει μια καμπάνια για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, υποσχόμενος να επιτύχει στέρεη πρόοδο ως προς την κοινή ευημερία έως το 2035 και να εκπληρώσει αυτόν τον στόχο έως το 2050.
Τι σημαίνει όμως κοινή ευημερία; Την είχε πρωτοαναφέρει στη δεκαετία του 1950 ο Μάο Τσετούνγκ, ο ηγέτης μιας χώρας η οποία ήταν τότε πάμφτωχη, και την επανέλαβε στη δεκαετία του 1980 ο Ντενγκ Σιάο Πινγκ, ο οποίος εκσυγχρόνισε μια οικονομία κατεστραμμένη από την Πολιτιστική Επανάσταση. Ο Ντενγκ δήλωνε ότι το να επιτρέψεις σε ανθρώπους και περιφέρειες να πλουτίσουν αυτοί πρώτοι θα επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη, συμβάλλοντας στον τελικό στόχο της κοινής ευημερίας.
Η Κίνα αναδείχθηκε σε οικονομική υπερδύναμη, ακολουθώντας ένα υβριδικό μοντέλο «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά», αλλά παράλληλα όξυνε την ανισότητα ειδικά ανάμεσα στα αστικά κέντρα και τις αγροτικές περιοχές, ένα χάσμα το οποίο απειλεί σήμερα την κοινωνική σταθερότητα.
Η προσπάθεια για κοινή ευημερία έχει υιοθετήσει πολιτικές οι οποίες κυμαίνονται από την πάταξη της φοροαποφυγής και την επιβολή ορίων στο πόσες ώρες απασχολούνται οι υπάλληλοι στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας έως τις απαγορεύσεις στην παροχή φροντιστηριακών υπηρεσιών σε βασικά σχολικά μαθήματα και την αυστηρή μείωση των ωρών που δαπανούν τα παιδιά σε βιντεοπαιχνίδια.
Αυτήν τη χρονιά ο Κινέζος πρόεδρος έχει δείξει ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση στο να υλοποιήσει την κοινή ευημερία, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται απλώς για έναν οικονομικό στόχο, αλλά ότι εδράζεται στον πυρήνα των αρχών του κομμουνιστικού κόμματος. Ενα πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί σε μία από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Κίνας, τη Ζεζιάνγκ, με στόχο να περισταλεί το εκεί εισοδηματικό χάσμα έως το 2025.
Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί να χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο αναδιανομής τη φορολογία, καθώς και άλλες μεθόδους, ώστε η αναλογία πολιτών με μεσαία εισοδήματα να ενισχυθεί ως τμήμα του συνόλου, να αυξήσουν τα έσοδα των φτωχών, να προσαρμόσουν λελογισμένα τις υπερβολές στα εισοδήματα και να απαγορεύσουν τα παράνομα. Επιπλέον, το Πεκίνο έχει παρακινήσει τις επιχειρήσεις με υψηλή κερδοφορία να συνεισφέρουν πιο πολλά στην κοινωνία μέσω αγαθοεργιών και δωρεών.
Αρκετές τεχνολογικές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει μεγάλες δωρεές, ενώ συνδράμουν και στην οικονομική βοήθεια για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Για την κοινή ευημερία η Tencent, ο κολοσσός ηλεκτρονικών παιχνιδιών, θα συνεισφέρει 100 δισ. γουάν ή 15,47 δισ. δολάρια.
Τέλος, όπως αναφέρουν αναλυτές, πιθανώς η κινεζική ηγεσία να κινηθεί με προσεκτικά βήματα ώστε η εκπλήρωση του στόχου για ισόρροπη ευημερία να μην εκτρέψει από την πορεία του έναν ιδιωτικό τομέα ο οποίος λειτουργεί ως ζωτική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και απασχόλησης.
Comentarios