Σταθερά χαμηλά παραμένουν τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για σταθερή τροχιά εξάπλωσης του ιού, η οποία αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να ξεφεύγει εκτός ελέγχου.
Ωστόσο, άπαντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ξεκαθαρίζοντας πως τα δύσκολα δεν έχουν ακόμα περάσει, καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αναφορικά με την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας, ενώ αν και δεν δείχνει πλέον πολύ πιθανό, κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να αποκλείσει το γεγονός η Ελλάδα να πηγαίνει σε «τροχιά Ιταλίας».
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι όλα τα σενάρια και δηλώνει προετοιμασμένη, εφόσον χρειαστεί, να πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα από τα υπάρχοντα.
Παράλληλα, με τρεις περιπτώσεις θανάτου νέων ανθρώπων στη χώρα μας, τις προηγούμενες ημέρες, ήρθαν να προσγειώσουν ακόμα και τους πιο αφελείς στη σκληρή πραγματικότητα. Ότι δηλαδή κανένας δεν είναι άτρωτος και κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο ανεξαρτήτου ηλικίας.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που όλοι υπογραμμίζουν την ανάγκη να τηρήσουμε κατά γράμμα τα μέτρα και παρά τα χαμηλά νούμερα κρουσμάτων και θανάτων που καταγράφει η χώρα μας να μην υπάρχει εφησυχασμός.
Σε αυτό στάθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανένα εφησυχασμό.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται στα 966 μετά την επιβεβαίωση 74 νέων κρουσμάτων, ενώ δύο νεκροί προστέθηκαν στη μάυρη λίστα, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 28.
Παράλληλα, στη ΜΕθ νοσηλεύονται 66 συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι 65 διασωληνωμένοι, με το 86% αυτών να είναι άνδρες και τους περισσότερους να έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Στα καλά νέα, όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Τσιόρας 52 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο, ενώ παράλληλα τόνισε πως τέσσερις ασθενείς αποσωληνώθηκαν.
Οι 4+3 «καυτές» εστίες της πανδημίας στην Ελλάδα
Ωστόσο, παρά την καλή -μέχρι στιγμής- αντίδραση της Ελλάδας, ο φόβος της ραγδαίας εξάπλωσης παραμονεύει.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» υπάρχουν κάποιες περιοχές στη χώρα μας, οι οποίες έχουν ήδη εξελιχθεί σε «καυτές» εστίες της πανδημίας.
Πρόκειται για την Καστοριά, την Ηλεία, τον Δήμο Αθηναίων και την Ξάνθη, οι οποίες βρίσκονται σε σημείο συναγερμού, ενώ σημαντικός αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται, επίσης, στην Κοζάνη – με δυο χωριά της να έχουν τεθεί σε καραντίνα -, στην Αχαΐα και στη Λάρισα.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας στα πλαίσια της σημερινής επίσημης ενημέρωσης.
«Κάποιες περιοχές υποφέρουν περισσότερο από τον ιό και διασπορά του και κάποιες που θα ακολουθήσουν αν δεν συνεχίσουμε την επαγρύπνηση και την προσαρμογή των μέτρων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας χωρίς να ονοματίσει.
«Τα μέτρα δεν έχουν οριζόντια λογική»
Για αυτόν τον λόγο το επιχειρησιακό σχέδιο των Αρχών περιλαμβάνει παρακολούθηση της χώρας χωρισμένη σε χωροταξικά «clusters».
Δηλαδή, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η χώρα είναι χωρισμένη και παρακολουθείται επιχειρησιακά σε επίπεδο 13 περιφερειών και τα μέτρα παίρνονται σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, ανάλογα με την εξέλιξη του ιού.
«Τα μέτρα δεν έχουν οριζόντια λογική, αλλά έχουν λογική χωροταξικών clusters» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
«Έχω ξαναπεί ότι η χώρα είναι χωρισμένη και παρακολουθείται επιχειρησιακά σε επίπεδο 13 περιφερειών» συμπλήρωσε.
«Δεν είναι εύκολο να επιτηρήσεις όλες αυτές τις καραντίνες, αλλά όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη επαγρύπνηση σε όλη τη χώρα» κατέληξε.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως αυτή τη στιγμή 6.687 πολίτες στην Ελλάδα βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα. Μάλιστα, για να σιγουρευτεί το κράτος ότι τηρούν την καραντίνα διενεργεί ενδελεχείς ελέγχους σε όλη τη χώρα.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως σε περιπτώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν με μεγάλο επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή, οι έλεγχοι είναι σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
«Έχουμε μία διαδρομή 8-10 εβδομάδων μπροστά μας»
Πάντως, για ολόκληρη τη χώρα φαίνεται πως ισχύει το ίδιο. Δηλαδή ότι πρέπει να «ξεχάσουμε» τον Απρίλιο και πολύ πιθανώς και τον Μάρτιο και να αρχίζουμε να… ελπίζουμε πως σε μια κάποια κανονικότητα από τον Ιούνιο.
Αυτή την άποψη εξέφρασε μέσα από το MEGA ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Επιδημιολόγιας, Χρήστος Ζηλίδης.
Ο κ. Ζηλίδης αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο που έχουμε ακόμα μπροστά μας, λέγοντας πως «η επιδημία στην Κίνα κράτησε 10 με 12 εβδομάδες. Είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα, αν υποθέσουμε ότι έχουμε μια διαδρομή αντίστοιχης εξέλιξης, έχουμε ακόμα μια διαδρομή 8 με 10 ακόμα εβδομάδων. Στόχος μας είναι να επιβραδύνουμε αυτή την διαδρομή για να μην έχουμε έξαρση».
«Μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις. Τα μέτρα είναι πολύ αποτελεσματικά στην Ελλάδα. Στη Γαλλία είναι τρεις ημέρες ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων, ενώ στην Ελλάδα είναι επτά. Αν είχαμε το ρυθμό της Γαλλίας θα είχαμε τώρα 3.200 και την επόμενη Δευτέρα 6.400» δήλωσε παράλληλα.
Πρόβλεψη για μόλυνση του μισού πληθυσμού της Ελλάδας
Βέβαια, δεν λείπουν και οι εφιαλτικές προβλέψεις σχετικά με την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Ηρακλής και καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προχώρησε στην εκτίμηση πως στο τέλος της πανδημίας θα έχει μολυνθεί το 50% του ελληνικού πληθυσμού.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, η χώρα βρίσκεται ακόμη στην αρχή της ανάπτυξης της καμπύλης της διάδοσης του ιού.
«Έχουμε πάρει τα μέτρα αρκετά νωρίς. Το μέτρο που δεν έχουμε πάρει ακόμα και είναι πολύ σημαντικό είναι να κάνουμε τεστ σε μεγαλύτερο πληθυσμό και όχι μόνο στα ύποπτα κρούσματα. Αυτό έχει μία μαθηματική λογική γιατί όχι μόνο θα βελτιώσουμε τους δείκτες για τον υπολογισμό της εξάπλωσης της πανδημίας αλλά και θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την ξαφνική εμφάνιση του φαινομένου αυτού όπως στο χωριό στην Θράκη», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΪ.
Και συνέχισε: «Ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί δεν είναι υπερβολικά μεγάλος. Ακόμα είμαστε στην πιο χαμηλή τιμή της καμπύλης σε 10.000 με 15.000 (σ.σ. Κρούσματα). Όσο μπορούμε να κάνουμε τυχαία δειγματοληψία στον πληθυσμό τόσο καλύτερα θα ξέρουμε».
Παράλληλα τόνισε ότι τα αποτελέσματα του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα αρχίσει να φαίνεται στα στοιχεία σε 2 με 3 εβδομάδες και μέχρι το Πάσχα θα υπάρχει ένα ασφαλές συμπέρασμα για το που βρίσκεται η χώρα σε σχέση με την εξάπλωση του ιού.
Την ίδια στιγμή, μεγάλο θέμα έχει προκύψει με το θέμα των επαναπατρισμών των Ελλήνων που βρίσκονταν σε διάφορα μέρη του πλανήτη.
Όλοι όσοι επιστρέφουν πρέπει να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, ενώ όσοι βρίσκονται θετικοί μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας.
Συνολικά μέσα στο ξενοδοχείο βρίσκονται 21 άτομα διαγνωσμένοι με κοροναϊό, ενώ έχει γίνει τεστ σε όλους όσους ήρθαν χθες από την Τουρκία.
Μέσα στο ξενοδοχείο υπάρχουν πολύ αυστηρά μετρά ασφαλείας ενώ ακόμα και το φαΐ το παίρνουν με σακούλες από την πόρτα τους.
Comments